Tuesday, April 14

Mitä mä opiskelenkaan?

Mä voin myöntää ihan suoraan, että ees vielä viime marraskuussa en todellakaan ajatellu olevani siitä parin kuukauden päästä koulussa :-D Mun oli tarkotus alottaa joulun jälkeen lukemaan OKL:n pääsykokeisiin ja ainoot varsinaiset tulevaisuuden suunnitelmat opiskelujen osalta oli siinä. Loppukesästä mulla oli kuitenkin maailman synkin päivä ja olin niin epätoivonen tulevaisuuteni suhteen, enkä uskonu omiin lukemismotivaatioihini (joihin en siis usko kyllä vielä tänä päivänäkään :-D) ja päädyin selailemaan kouluja ja erilaisia opintomahollisuuksia kasvatusalan puolella.
Ja lyhyestä virsi kaunis, hain syksyn yhteishaussa Jyväskylän Kristilliselle Opistolle YO-pohjaseen Lapsi- ja perhetyön perustutkinnon koulutukseen, kävin pääsykokeissa ja pääsin heittämällä sisään.

koulu2 Eli kyseessä on toisen asteen tutkinto, jonka opinnot kestää 2,5vuotta. Valmistun siis keväällä 2017 lastenohjaajaksi, jonka työpaikkoja on päiväkodit (lastenhoitajan työt, eli samat hommat mitä lähihoitajat tekee pk:ssa), ilta- ja aamupäiväkerhot sekä seurakunnat.

Mihin noista mä sitten haluaisin? En mihinkään. Mun päämäärä on vieläkin siellä luokanopettajan opinnoissa yliopistossa ja mun tän hetken opiskelut toimii super hyvänä priiffinä sitä varten. Voin sanoo ihan suoraan, että en olis sisällä yliopistossa vielä seuraavan kahen ja puolen vuoden aikana, koska en vaan oo ihmisenä semmonen, että saisin itteni lukemaan niin paljon mitä yliopistoon pääsy vaatii! Käytän siis tätä koulua ihan häikäilemättä vaan hyväkseni, jotta olisin mahollisimman hyvä sitten kun koittaa se päivä, että oon ihan tosissani rustailemassa VAKAVA-koetta. Meidän luokalla onkin itseasiassa muutama, jotka ei oo yrityksistä huolimatta päässy lukemaan lastentarhanopettajiks ja on sitten päättäny jättää yliopistot pois laskuista.

Tosin, enpä olis voinu myöskään parempaa koulua valita. Meidän luokalla onkin itseasiassa muutama, jotka ei oo yrityksistä huolimatta päässy lukemaan lastentarhanopettajiks ja on sitten päättäny jättää yliopistot pois laskuista. Toistaseks ainakin voin suositella meidän tutkintoo myös muille munlaisille tai esim. lto:ks haluaville, nimittäin jo nyt mä tajuan tän vuoden VAKAVA materiaalista (joo aion käydä parin viikon päästä kurkkimassa sen kokeen silti) ihan sikana ja saan tosi paljon enemmän irti mitä ilman mitään pohjaa sain! Ja ihan tosi, kuka voi muka syyttää mua huonosta taktikoinnista? :-D Vaikka en oo vielä lähelläkään sisällä yliopistossa niin taputtelen jo itteeni olkapäälle ja kiittelen tästä fiksuudesta mitä osotin vahingossa sillon kun laitoin epätoivosena ja huvikseen hakupapereita JKO:lle menemään!

P4140142 Mites se opiskelupuoli sitten? Mä tykkään meidän opinnoista tosi paljon, eikä mikään oo vielä tuntunu semmoselta koulumaiselta pakkopullalta. Tää kevätlukukausi on painottunu kirkollisiin opintoihin sekä lapsen varhaislapsuuden kehityksen vaiheiden opiskeluun. Käytännössä nää tarkottaa sitä, että meillä oli tentti Raamatusta, suunniteltiin ja pidettiin tosi paljon hartauksia toisillemme, laulettiin päivittäin virsiä ja tehtiin lapsi havainnointi alle kouluikäisen lapsen kehityksestä kaikilla mahollisilla osa-alueilla.

Meillä tulee olemaan viiden viikon työharjottelu joka lukukaudella. Tällä hetkellä on vuorossa lapsen perushoidon työharjottelu, eli oon seuraavat viisi viikkoa päiväkodissa alle 3-vuotiaiden ryhmässä. Ihan kuiviltaanhan mä en tähän kaikkeen lähteny, vaan olin viime kesänä muutaman kuukauden pienten ryhmässä työkokeilussa ja sitä kautta tiiän, että vaikka mä en halua olla loppuelämääni päiväkodin täti niin just tällä hetkellä se on paras työ mihin mä voisin "joutua". Kun aamusin ei koskaan ärsytä lähtee töihin, voi olla aika varma, että tekee kivaa hommaa! :-)

IMG_0729
Ja kun puhutaan meijän koulusta, ei voi olla mainitsematta tota aivan älytöntä ruokaa. Lastenohjaajille toi kaikki on vieläpä ilmasta ja näytetäänkin varmaan päivittäin ruokailussa siltä, kun ei oltais kukaan nähty ikinä ennen ruokaa... Niin herkkua!

Semmosia, aika realistisia eikä todellakaan mitään kaunisteltuja, mietteitä mun tän hetken opinnoista ensimmäisen "vuoden" jälkeen! :-) Olitteko te koskaan kuullukaan tämmösestä ammattinimikkeestä? Mähän nimittäin en ollu ennenkä hain tähän kouluun, enkä tienny vielä ennen tammikuuta edes tarkalleen minkälaiseen koulutukseen oon menossa :-D

Onks siellä muita kasvatusalan opiskelijoita tai tälle alalle haluavia? 
6 comments:

 1. Mukava kun olet palannut takaisin kirjoittelemaan :) opintosi kuulostavat todella mukaville ja itsekin olen hakemassa nyt Vakavalla yliopistoon varhaiskasvatusta,mutta tiedostan kyllä et sinne on ihan äärimmäisen vaikea päästä,etenkin kun sisäänottomäärää laskettiin tänä vuonna... Mut toisaalta eihän voi päästä jos ei edes yritä:)

  Kerrothan sitten kokeuksia työharjoittelusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niimpä, aina kannattaa vähintäänkin yrittää ja ainahan sinne jotkut pääsee, eli mikspä sä et vois olla yks niistä?! :-) Tän vuoden vakava on vieläpä mun mielestä aika mielenkiintosta, eikä enää oo ees montaa päivää jäljellä lukemista. Tsemppiä sulle, toivottavasti pääset sisään! :-)

   En hirveesti osaa/voi kertoa työharjottelusta... Mitä haluaisit kuulla?

   Delete
 2. Nii,täytyy vaan loppuun asti yrittää jaksaa vaikka välillä jo vähän tekee tiukkaa ;)

  Lähinnä haluaisin kuulla/lukea sinun ajatuksia päiväkodin "arjesta" millaisena olet sen kokenut,onko ollut jotain mistä olet erityisesti tykännyt/mikä on (ehkä) yllättänyt jne. Ymmärrän toki vaitiolovelvollisuuden ym. mut jos niinkuin sopivasti yleisellä tasolla. Jos tuntuu että et halua/voi kertoa niin ymmärrän senkin kyllä täysin!

  Mulla tää päiväkodin tädin ammatti on ollut ihan lapsesta asti aivan unelma-ammatti,mutta kun tässä elämässä tulee joskus eteen muutoksia ja hidasteita(ei kuitenkaan suoranaisia esteitä),joille ei itse voi mitään, niin voi olla,että en terveydellisistä syistä voi ainakaan täysipainoisesti ko työtä tehdä... Mutta ihana siis lukea että joku muukin on kiinnostunut alasta,siksi olinkin heti kyselemässä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mä voin vastata tähän heti, koska mullahan siis tosiaan oli myös ennen harjottelua suht hyvin kokemusta päikkäristä! Onks sulla siis vielä mitään kokemusta päiväkodista? Jos ei, niin suosittelen työkkärin kautta työkokeiluun päiväkotiin jos et pääse nyt opiskelemaan. Työkokeilu avas mun silmiä tosi paljon ja sen takia hainkin päikkytätiks opiskelemaan ennen luokanopettajan opintoja :-) Ja jos säkään et oo varma pystytkö työskentelemään tällä alalla, niin parin kuukauden työkokeilu voi auttaa senkin selvittämisessä!

   Periaatteessa kuitenkin, ihan niinkun missä tahansa työssä, toi päikkärin arki on ihan täysin riippuvainen siitä minkälaiset työntekijät ryhmässä on. Mulle sattu työharjottelupaikan suhteen aivan uskomaton tuuri ja pääsin semmoseen ryhmään minkä ryhmädynamiikka toimii täydellisesti ja ryhmän säännöt kohtaa mun omat arvot iha saumattomasti.

   Mä en henkilökohtasesti haluais olla yli 3-vuotiaiden ryhmässä. Olin osan mun työkokeilusta eskareilla ja osan alle 3-vuotiaiden ryhmässä ja nyt tää harjottelu on siis ryhmässä missä on 2-3-vuotiaita. Tietty tuo on kiinni ihan omasta fiiliksestä ja osaamisesta, mutta mä koen että pystyn (ja kestän haha) olemaan paremmin pienten kanssa ja osaan sen vaippojen vaihdon ja syöttämisen luonnostaan, kun taas sitten isommilla se metelitaso ja virikkeiden tarve on semmonen, jota en koe pystyväni handlaamaan :-) Pienillä se on sitä, että niille täytyy saada se perus päivärytmi toimivaks ja jouhevaks sekä samalla ne vaatii vielä tosi paljon tukee perushoitotilanteissa eli päivät täyttyy käytännöstä niistä ja henkilökohtasesti pidän myös vapaata leikkiä pikkusilla tärkeempänä kun suunnitellut ja järjestelmälliset tuokiot.

   Vastasko tää milläänlailla sun tarpeita? :-D

   Delete
  2. Voi kiitos! Oli juuri sellaista mitä halusinkin:).

   Olen siis ollut päiväkodissa kaksi kertaa pienten ryhmässä (eri päiväkodeissa)7. Ja 8. Luokalla tetissä,9.lk opo ei enää antanut mennä päikkyyn...:) ja olen muutenkin hoitanut todella paljon pieniä ja nimenomaan tykkään tehdä sitä perus hoitotyötä,vaihtaa vaippoja,syöttää,nukuttaa jne. Eli suuri kiinnostus on alalle! Ja nimenomaan "pienten puolelle" Tuo työkokeilu on ollut kyllä mielessä ja varmasti siihen menenkin,koska se on oikeastaan ainoa tapa selvittää,kykenenkö tekemään niin fyysistä työtä... Mutta aika näyttää:)

   Delete
  3. Jep toi työkokeilu on iha huippujuttu! :-) Tietty siis sitten oikeestihan sitä ei pysty ite päättämään täysin minkä ikäisten kanssa on ja senpä takia mäkään en päiväkodin puolelle halua jäädä...! Tärkeinhän on kuitenkin että tekee just sillein mikä tuntuu itestä hyvältä ja kuulostaa siltä että sä oot supervarma omista haluistas mikä on mahtava juttu! :-)

   Delete